Gróf Széchenyi István minden írása CD-ROM-on               Széchenyi mint magánember c. tanulmánykötet               A cenki István-nap         

 

Vetítettképes előadás a magyarországi Széchenyi-emlékekről
Megnevezés: Vetítettképes előadás a magyarországi Széchenyi-emlékekről
Helyszinek: Szeged
Rendezők: Országos Széchenyi Kör Szegedi csoportja
Védnökök: nincs adat
Esemény kezdete: 2010-02-16 17:00
Esemény vége: 2010-02-16 19:00
Kapcsolódás: Tábory Jánosné, a Szegedi Széchenyi Kör elnöke; Papp Éva a szegedi Széchenyi Gimnázium tanára (iskola címe: 6723 Szeged, Felső Tisza-part 25. Telefon: (62) 425-989)

 

Dr. Somorjai Ferenc előadó 


2010. február 16-án a Somogyi-könyvtár zsúfolásig megtelt előadótermében került sor dr. Somorjai Ferenc idegenvezető, útikönyvíró nagysikerű előadására.

A nagy tudású előadó másfél órás vetített képekkel illusztrált előadása alatt egy percre sem lankadt a figyelem. A Széchenyi-család és a rokonság történetét végigkísérve a legjelentősebb városokról, épületekről, szobrokról, terekről mesélt nekünk az előadó. Előadása elején hangsúlyozta, hogy természetesen a történelmi Magyarországról fog beszélni, sőt Széchenyi István életútját követve külföldi útjairól is szót ejt.

Széchényi György esztergomi érsek életéhez kapcsolódó emlékekkel kezdte a „történelmi sétát” idegenvezetőnk, hiszen ő rakta le a család anyagi alapjait. Vagyonát Széchényi György gróf örökölte, aki Egervár kapitányaként vett részt a török elleni harcokban. Bátyja, Széchényi Pál kalocsai érsek nevéhez Győr, Veszprém, Szentgotthárd is kapcsolódik. Mumufikálódott holtteste a nagycenki sírboltban található. Nagycenkhez már Széchényi Ferenc neve is köthető, de rokonság révén Festetics Györgyről, Keszthelyről, a Georgikonról sem lehetett megfeledkezni. Széchényi Ferenc adományának köszönhető az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Múzeum megalapítása. Széchenyi István számtalan emlékhelye közül idegenvezetőnk kiemelte a Magyar Tudományos Akadémiát, a Lánchidat, a nagycenki kastélyt, majd az ország számtalan helyén található Széchenyi szobrokat mutatta be. A sok szép alkotás közül szívünknek mégis a szegediek a legkedvesebbek, melyek városunk első díszpolgárának emlékét őrzik.


Papp Éva

A hallgatóság
Vissza az eseményekhez

Digitalizált formában

Megrendelhető a Logod Bt.-nél

 

1012 Budapest, Logodi u. 49.

Tel: (1) 214-2453

MegrendelésSzéchenyi mint magánember c. tanulmánykötet

 

A kiadvány 2800 forintos áron megrendelhető a kiadó Logod Bt-nél a www.logod.hu webáruházban és a logod@logod.hu címen.Kő András:

A cenki István-nap

Vendégségben Széchenyi Istvánnál.

Kő András a fellelhető dokumentumok alapján elénk varázsolja Nagycenken az 1841. augusztus 20-ai István-napot.

Bővebben>>Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight Kapcsolat: szerkeszto@szechenyiemlekbizottsag.hu